שירות לאומי לבנים
צוות מקצועי | 23 בפברואר 2012שירות לאומי לבנים
שירות לאומי לבנים מהווה אלטרנטיבה לשירות צבאי בצה"ל. בנים שקיבלו פטור רשמי יכולים לתרום את חלקם בשירות לאומי לבנים במשך שנה או שנתיים לקהילה. בסוף השירות הלאומי יהי זכאי מסיים השירות הלאומי לכל ההטבות להן זכאים חיילים משוחררים.
הצורך לתרום חזק היום יותר מתמיד, בעבר בנים בעלי פטור לא היו משרתים בשירות הלאומי, כי שירות זה היה לבנות דתיות בלבד. הלחץ שמגיע היום מהסביבה לשוויון וחלוקת הנטל מושך גם בנים חילונים לשירות הלאומי. השירות הלאומי מאפשר לבנים להיקלט טוב יותר בחברה ללא שירות צבאי, להרגיש פחות אשמים ומנותקים מחבריהם בעלי הסלנג הצה"לי ושאלות הקיטבג, ומחוברים יותר לארץ.
האגודות שמתפעלות שירות לאומי לבנים
עמותות רבות פועלות כיום למציאת מקום מתאים לבנים לשרת בשירות הלאומי.
הרשות האחראית על השירות הלאומי היא "מנהלת השירות האזרחי-לאומי" במשרד המדע והטכנולוגיה. המנהלת אחראית הן על השירות הלאומי, והן על השירות האזרחי לחרדים, לפי "חוק טל". במסגרתה של המנהלת פועלות מספר אגודות ("גופים מוכרים") שתפקידן לשבץ את המועמדים לשירות לאומי: האגודה "ש.ל.מ" (שירות לאומי ממלכתי) פועלת להפעלת שירות לאומי לבנים. כמוה גם האגודה "שלומית" שאף חרטה על דיגלה את הסיסמא "לשרת כמו כולם".
"האגודה לשוויון חברתי" חרטה על דגלה לקדם את שילובם של מגזרי המיעוטים בישראל ובראשם המגזר הערבי בשירות הלאומי האזרחי. ישנן אגודות נוספות בארץ שמקלות מאוד עבור בנים שמתנדבים לשירות לאומי את תהליך השיבוץ והשירות.
כיצד מגיעים לשירות לאומי לבנים
לעמותות בשונה מצה"ל אין "מנילה". כשמועמד לשירות לאומי מגיע לעמותה מסוימת אחרי שקיבל פטור משירות צבאי עליו לתאם ציפיות עם רכז/ת בריאיון אישי לפני השירות. מהרכז/ת הבנים מקבלים הפנייה למקום המיועד ולראיון נוסף עם מקום השירות. בכניסה אל שירות לאומי לבנים מתחייב המשרת לשירות של שנה כשבסופה הוא ישאל אם ירצה להמשיך לשנה נוספת. שנת השירות רשמית מתחילה בראשון לספטמבר. מצטרפים חדשים שהצטרפו לעמותה ועברו ראיון עם הרכז/ת ומקום השירות המיועד מאוחר מהתאריך מתחילים בתאריך הקרוב המזדמן בדרך כלל בראש חודש, של כל חודש בחודשו.
קצת סטטיסטיקה לגבי שירות לאומי לבנים
נכון לשנת 2011 היו 12,000 מתנדבים בשירות הלאומי (בכל העמותות). החלוקה לאחוזים בין בנים לבנות אינה מפתיעה: כ- 89% מכלל המתנדבים בשנת 2011 היו בנות וכ- 11% היו בנים.
התחום המבוקש ביותר להתנדבות הוא תחום החינוך, מיד אחריו מגיע תחום הבריאות.