קשיי למידה
צוות מקצועי | 19 במאי 2012אילו קשיי למידה קיימים כיום?
סביר מאד להניח, שאתם כהורים נתקלתם לא פעם במושג של קשיי למידה, ותהיתם למה בדיוק הכוונה. האם מדובר על קשיים בהבנה של טקסט? על קושי להתרכז בשיעור? על קושי לדבר בצורה ברורה? יש היום שורה ארוכה ללא ספק של בעיות שיכולות להיות הן לילדים והן למבוגרים כאחד, אולם חשוב מאד לתת הגדרה המדויקת יותר עבור קשיי למידה, כדי שתבינו במה בדיוק מדובר, והאם יש צורך לשלוח את הילד שלכם לאבחון כזה או אחר.
הלקות לא קשורה לאינטליגנציה
אפשר להגיד, שהבלבול הרב ביותר שנעשה בתחום, הוא בין קשיי למידה לבין רמת משכל. חשוב לדעת שאין שום קשר בין השתיים, וההתפלגות של קשיי למידה ביחס לרמות ההשכלה השונות, היא בהתאם לפיזור הנורמלי באוכלוסייה. הלקות קשורה אך ורק לתהליכים שונים של עיבוד מידע שנפגמים. הלקות נקראת כך, פשוט מכיוון שהיא לרוב צצה במהלך תהליך הלמידה במוסדות החינוך, שאינם יכולים להעניק יחס אישי לכל תלמיד וקובעים רף כללי – ואז הפער צף על פני השטח.
אילו קשיי למידה קיימים היום?
נכון להיום, ניתן למנות מספר קשיי למידה מסוגים שונים. קיימים הקשיים אשר קשורים בעיקר לניתוח ועיבודו של מידע. קשיים אלו יכולים להיות לדוגמה הדיסקלקוליה אשר מקשה על אדם להבין אלמנטים מתמטיים וחישוביים שונים. קיימת הדיסלקציה, המקשה על אדם לנתח ולעבד טקסט כתוב ולתת לו משמעות. קיימת גם הדיסגרפיה המקשה על אדם לבצע כתיבה שוטפת בצורה טובה. לעתים יש קשיי למידה אשר משתלבים אחד עם השני, ואז יש כמובן צורך בטיפול מיוחד.
ומה עם הפרעת קשב?
באשר להפרעות קשב וריכוז, קיים היום ויכוח במרכז האם מדובר בסוג של קשיי למידה, או שמדובר בקטגוריה שונה לחלוטין. חשוב להבין, כי ההגדרה הזו היא בכל מקרה נזילה במעט, שכן השאלה היא מה בעצם מקשה על אדם לקחת חלק במסגרת חינוכית כוללת ביחד עם בני גילו. מכל מקום הנטייה היום היא להכניס את הפרעות הקשב לתוך תחום זה, וכך האדם גם זכאי להקלות במסגרת החינוכית.