קריסטלים ואבני חן
צוות מקצועי | 26 בספטמבר 2010אבני חן
אבני חן הן אבנים יקרות מסוגים שונים, ביניהם מאובנים, מינרלים או סלעים. השימוש בהן רב, החל משיבוץ בתכשיטים או כעזרים לטכנולוגיות מורכבות. לרוב נמצאות אבני החן בעומקי האדמה או במקורות מים, ונפוצות בעיקר במקסיקו, אפריקה, טיבט וברזיל.
נהוג לחלק את אבני החן לפי מדד הנקרא סולם מוס, שקובע את רמת החוזק שבמבנה הפנימי, כך למשל יהלום, שהוא האבן החזקה ביותר, ידורג במספר 10 בסולם. את מחירן הגבוה מקבלות אבני החן לאחר ליטוש מלאכותי שמסיר את הקליפה וחושף את הברק הטבעי של המינרל. את השווי הכספי של כל אבן קובע משקלה, שמוערך במושגי קראט.
ריפוי בעזרת אבני חן
במשך אלפי שנים קיימות בעולם תרבויות בהן נהוג לטפל בעזרת אבני חן, בעיקר בעזרת אבני הקוורץ והטופז. תיאוריות מיסטיות נוטות לייחס לאבני החן סגולות מרפא הקשורות לאנרגטיות הטמונה בהן. הטיפול נעשה בעזרת אבן לא מלוטשת, כשלכל אדם מותאמת אבן אחרת בעלת סגולות שונות.
לפי גישות אלה, ביכולתן של אבני החן לסייע בבעיות פיזיות, נפשיות ואנרגטיות. למשל: להרחיק אנרגיות שליליות, לסלק רעלים מהגוף, לנטרל מחשבות בעייתיות, לחזק תחושת ביטחון, להגביר שליטה עצמית, להרחיק דיכאון, לסייע לשינה ארוכה, להיפתח מבחינה רגשית, להצליח לקבל החלטות ועוד.
קריסטלים ואבני חן – איך הם נוצרים
קריסטל הוא אחד מאלפי סוגים של אבני חן הנוצרות בטבע כאוצרות מינראליים. המאפיין העיקרי של הגבישים השונים הוא מבנה פנימי קבוע ואחיד שנקרא תא יחידה. תהליך גיבוש הקריסטל מתרחש בעומק האדמה ומתאפשר רק בטמפרטורות גבוהות. בתהליך ארוך מתחברות מולקולות של תאי היחידה הסימטריים והופכות למבנה רב-גבישי היוצר את הקריסטל.
ההתגבשות האיטית של הקריסטל מקשה על האפשרות למצוא גבישים גדולים. מעבדות ברחבי העולם עוסקות שנים רבות בניסיון לחקות את מבנה הקריסטל באופן מלאכותי ומתקשות ליצור תהליך זהה לזה המתרחש בטבע, ומכאן ערכם הגבוה.
קריסטלים – למה הם משמשים
כוחותיו של הקריסטל קשורים לצורת ההתגבשות שלו. תהליך ההיווצרות הארוך כולל למעשה השקעת אנרגיות רבות במבנה הפנימי של הקריסטל, ומכאן שרואים בו מצבור אנרגטי רב עוצמה. ישנם סוגים רבים של קריסטלים ואבני חן, כשחלקם משמשים למטרות יופי כגון שיבוץ בתכשיטים וחלקם למטרות אחרות הקשורות לרוב למדע.
חברות לייצור אנרגיה למשל, משתמשות בקריסטלים שונים על מנת לנטרל את הקרינה. חוזק המבנה הפנימי של הקריסטל מאפשר לו לאגור לחץ רב ולמתן אותו. טכנולוגיות רבות מתבססות על הפונקציות של הקריסטל, ביניהן תעשיית השעונים המפעילה את מנגנון המחוגים בעזרת קריסטלים.