פירוק חברה מרצון
צוות מקצועי | 28 בפברואר 2012פירוק מרצון של חברות בישראל
תהליך הפירוק
הליך פירוק חברה הוא למעשה תהליך בו החברה מסיימת את פעילותה ונמחקת מפנקס רשם החברות. לאחר תום ההליך החברה אינה ברת קיום. ישנם שלושה סוגים של הליכי פירוק בישראל : פירוק מרצון, פירוק על ידי צו של בית משפט ופירוק תחת פיקוח של בית משפט. פירוק מרצון מתרחש כאשר בעלי החברה יוזמים את הפירוק. פירוק על ידי צו בית משפט ופירוק בפיקוח בית המשפט מתרחשים במקרים בהם החברה נקלעה לחובות כספיים גדולים. במקרים אלו הפירוק הוא למעשה הליך אשר מתלווה לפשיטת רגל.
מי רשאי להגיש את בקשת הפירוק?
ההליכים המשפטיים מתנהלים בבית המשפט המחוזי ומומלץ לבעלי החברה ולנושים להסתייע בשירותי עורכי דין מתאימים. את בקשת הפירוק רשאי להגיש כל נושה או שותף בחברה. במקרים חריגים של פעילות לא חוקית או פעילות חריגה אחרת רשאים רשם החברות והיועץ המשפטי הממשלה להגיש בקשת פירוק חברה.
מס חברות שנתי
כל חברה בע"מ בישראל מחויבת בתשלום אגרת חברות שנתית. בעבר נהוג היה למחוק מהרשומות חברות שאיחרו בתשלום אגרת החברות השנתית. אך כיום המדיניות נוחה יותר ורשם החברות לא נוהג למחוק את המאחרים בתשלום ומסתפק בהטלת סנקציות, הגבלות וקנסות. התשלום השנתי הוא משמעותי וכל איחור בתשלום עלול לגרור קנס. בעקבות זאת החליטו בעלי חברות רבים לפרק חברות לא פעילות בכדי להימנע מקבלת קנסות ותשלומים מיותרים.
מתי כדאי לפרק חברה
במצבים בהם החברה אינה פעילה ואין כל כוונה להחזיר את החברה לפעילות בעתיד מומלץ לבצע פירוק חברה מרצון. הליך הפירוק אינו פשוט אך מומלץ לבצע אותו על פני תשלום מיותר של אגרת חברות שנתית. בכדי לחסוך זמן יקר ניתן לפנות לחברות מיוחדות ומשרדי עורכי דין שעוסקים בפירוק חברות בישראל. במקרים בהם החברה נקלעה לבעיות כלכליות ויש צורך להכריז על פשיטת רגל רצוי לשתף פעולה עם הנושים במהלך תהליך כינוס הנכסים ופירוק החברה.
פירוק על פי חוק החברות
החוק קובע כי ישנה רק דרך אחת לבצע פירוק חברה, לא ניתן לפרק את החברה או לחדול מתשלום אגרת החברות ללא הגשת מסמכי פירוק מסודרים בהתאם לחוק. הפירוק מתבצע מרצון תחת הסכמה של כל בעלי המניות בחברה או באמצעות צו פירוק אשר מחייב את החברה להתפרק ולהתמסר לתהליך פשיטת רגל. במהלך תהליך הפירוק מתבקשת החברה לסגור את כל ענייניה הכספיים ולהסדיר את חובותיה כלפי עובדים ואנשי קשר נוספים. לאחר תום התהליך החברה אינה קיימת עוד ולא ניתן יהיה להחזירה לפעילות.