עוסק פטור
צוות מקצועי | 23 בדצמבר 2012מידע מעניין על עוסק פטור
מתוך מכלול חוקים החלים על עצמאים, רוב האנשים יודעים בעיקר דבר אחד – מעמד של עוסק פטור פוטר אותם באופן רשמי מתשלום המע"מ. עם זאת, יש עוד דברים רבים שכדאי לדעת על תחום זה. מדובר על ידע חשוב מאד, כי יש אנשים שרוצים להצהיר על עצמם במעמד של עוסק פטור – למרות שהדבר לא משתלם להם. יש גם מצב הפוך – שבו אנשים חשובים שאולי כדאי להיום להיות עוסק מורשה, למרות שמעמד העוסק הפטור יותר הולם את מצבם.
קצת על ניכוי מס
נהוג לעתים לחשוב, כי עוסק פטור לא חייב לבצע ניכוי מס במקור. מדובר על תהליך מיוחד שבו מי שמשלם מנכה בעצמו את המס מתשלום שהוא מעבר למוטב שחייב בניכוי המס. עוסק פטור אמנם פטור לחלוטין מתשלום המע"מ – אך כשזה נוגע למס הכנסה חלות עליו ואתם ההגבלות. לפי החוק, עמותות וארגונים במעמד של עוסק פטור, מחויבות לחלוטין בתשלום וניכוי של מס מקור. תשלום זה עומד על 30% באופן אוטומטי אך עם מתאמים זאת מראש עם רשויות המס, אפשר להפחיתו.
אישור על ניהול הספרים
באופן עקרוני, עוסק פטור איננו חייה באישור על ניהול הספרים, משום פעילותו העסקית המצומצמת. עם זאת, ישנם עוסקי פטורים שהדבר משתלם להם וכדאי מאד. מתי זה קורה? אם אתם במעמד של עוסק פטור, ואתם עומדים בקשר רב עם חברות ציבוריות ורשויות ממשלתיות. לפי החוק, הרשויות הללו מחויבות לעבוד אך ורק עם בעלי עסקים שיש להם אישור על ניהול ספרים – ולכן כדאי לכם להצטייד באישור הנ"ל.
לעקוב אחרי כל התקבולים שלכם
נכון שבתור עוסק פטור אפשר שהפעילות העסקית שלכם מצומצמת ופשוטה יותר. אולם – זה לא פוטר אתכם מתשלום למס הכנסה, וזה לא פוטר אתכם מניהול תקין של ספרי התקבולים שלכם. חשוב לבצע מעקב אחרי כל התשלומים בעסק שלכם, להפיק חשבוניות ללקוחות שלכם, ולרשום את כל ההכנסות וההוצאות. אתם מחויבים בסוף השנה על תשלום לרשויות המס, ולכן המעקב הוא קריטי.