עוסק פטור
צוות מקצועי | 8 במאי 2012עוסק פטור – כדאי?
עצמאים רבים בתחילת דרכם מתלבטים האם לפתוח את העסק הקטן שלהם תחת הקטגוריה עוסק פטור או עוסק מורשה. בעבר נקרא עוסק פטור גם עוסק זעיר, והכוונה היתה כי מדובר בעסק קטן מאד, שברוב המקרים ההכנסה ממקור זה היא קטנה עד מזערית, וניתנו לעוסק זה הקלות מסוימות. מה מאפיין היום עוסק פטור, והאם כדאי להיות כזה?
לא כל כך זעיר
רישום עסק כעוסק פטור, היא, למרבה ההפתעה, דווקא התחשבות של רשויות המס השונות לבעל עסק בתחילת דרכו, אשר הכנסותיו הצפויות מהעסק, לא אמורות להיות גבוהות במיוחד. מאחר ופתיחת עסק חדש, וגם התקופה הראשונה להתהוותו היא דבר הכרוך בעלויות גבוהות, מאפשרות רשויות המס בפני בעל העסק, להגדיר את עצמו כעוסק פטור בזמן רישום העסק אצלן, ובכך מאפשרות לו מספר הטבות, ולצידן הגבלות, שעוסק מורשה לא נהנה מהן.
הטבות פטורות
בראש ההטבות עומדת הפטור מתשלומי מע"מ, אותם נדרשים לבצע עוסקים מורשים מדי חודש. מאידך, לא רשאי עוסק פטור להוסיף מע"מ לעבודתו, והסכום אותו הוא גובה, הוא כזה הכולל כבר את המע"מ. יחד עם זאת זהו קלף מיקוח מעולה, מאחר ובמשא ומתן עסקי, יכול עוסק פטור להוריד מראש את המע"מ, כאילו נתן הנחה ללקוח.
גם הבירוקרטיה הכרוכה בתשלום חודשי של מע"מ, נחסכת מהעוסק הפטור. חשוב לזכור, כי גם עוסק פטור נדרש להגיש דו"ח שנתי אחת לשניה.
תנאים והגבלות
פתיחת עסק כעוסק פטור משמעה, הבנה כי ההכנסות לא יכולות להיות גבוהות מאד. למעשה, קובעות רשויות המס כי עוסק פטור לא יוכל להרוויח מעל 76,000 ₪ בשנה, ואם ירוויח יותר, ובאופן שיטתי, ייאלץ להפוך לעוסק מורשה.
עוסק פטור לא רשאי לקבל החזרי מע"מ, מאחר וגם הוא עצמו פטור מתשלומי מע"מ. אם מקצועכם הוא עריכת דין, ראיית חשבון, וטרינריה, פסיכולוגיה, רפואה וכדומה, גם אם תבקשו לפתוח עסק כעוסק פטור, לא תורשו לעשות כך. התאמת האופי החשבונאי של העסק למחזורי הפעילות שלו, הוא אלמנט חשוב שצריך לקחת בחשבון פרמטרים רבים ושונים טרם ההחלטה הסופית.