גילוי מרצון
צוות מקצועי | 1 ביולי 2014הליך גילוי מרצון קבוע מול ההליך החדש
כאשר מדובר על התהליך של גילוי מרצון מול רשות המסים, שבו האדם מצהיר על הכנסותיו ומקבל תמורת זה הגנה מפני הדין הפלילי, יש להבין שמדובר לא פעם על שני הליכים שונים. הראשון הוא ההליך הקבוע שנקבע ב2005, והשני הוא ההליך החדש שנקבע ב2011. יש להבין שלמרות שמו, הנוהל החדש לא בא להחליף את הישן, אלא להוסיף עליו, ולכן שני הנהלים מתקיימים בפועל, ולשניהם יש חוקים שונים והליכים שונים.
כיצד הדבר מתבטא?
הנוהל הקבוע עבור גילוי מרצון חל על אנשים שהם תושבי ישראל, ובאשר לגילוי מרצון של הנכסים וההכנסות שלהם שהם מחזיקים בתוך ישראל, אך לא הצהירו עליהם. לעומת זאת, הנוהל החדש של גילוי מרצון, מיועד עבור תושבי ישראל, אשר יש להם נכסים והכנסות בחו"ל, עליהם הם לא הצהירו.
ככלל, הנוהל החדש מקל יותר מהנוהל הקבוע במספר תחומים. ההנחה שעומדת בבסיס זה היא שבעוד שאנשים שמסתירים את נכסיהם בישראל עושים זאת לרוב באופן מודע ולא מתום לב, הרי אנשים רבים עם נכסים והכנסות בחו"ל, לא בהכרח ידעו שהם מחויבים בתצהיר, ומכאן התהליך איתם יותר מקל. לכן, בנוהל גילוי מרצון קבוע יש צבירת ריבית על התקופה שבה המס לא שולם, וכן קנס בגובה שנע בין 15 ל30 אחוז, וכן ישנה הפרדה בין בדיקת ההליך הפלילי להליך האזרחי. לעומת זאת, בנוהל החדש, אין קנסות וריביות, וההליך האזרחי והפלילי נבחנים בוועדה אחת שמוקמת בתוך רשות הסמים, כשלרוב המשקל האזרחי בה הוא שקובע.
תמיד לפנות ליועץ מס
חשוב מאד לציין, שבשני המקרים – הן של הליך גילוי מרצון לפי הנוסח הקבוע והן בהליך בנוסח החדש, מומלץ בחום לפנות ליועץ מס מקצועי שיסביר לכם מהן ההשלכות של הגילוי, וכיצד תוכלו להפיק מתהליך זה את המקסימום.